Blog

A zsalu faanyag

2019.10.18 09:29

Ismét kicsit bővítjük a fából készült alapanyagok terén az ismereteinket, ezúttal a zsalu faanyaggal. Miből készülnek a zsaluzatok? Mikor használhatjuk fel őket? Van valamilyen rendszer, ami alapján csoportokra bonthatók, esetleg a felhasználásuk szerint? Ezekre a kérdésekre is megkeressük a válaszokat mai bejegyzésünk alkalmával.

 

A korszerű zsaluzási anyagok elterjedése mellett még igen népszerűek a hagyományos zsaluzatok. Ezeket leginkább kisebb kiterjedésű, egyedi alakzatú beton, illetve vasbeton szerkezetek megépítéséhez használják.

Mit nevezünk zsaluzatnak?

A zsaluzatot más néven mintadeszkázatnak nevezzük. Fő feladata, hogy támassza az építkezés során az egyes szerkezeteket, hogy azok alakzatát megtartsák: kőnek, téglának, betonnak, vasbetonnak. Ha a zsaluzatot helyesen, a terhelést jól elbíróan építik fel, az befolyásolja az építmény végleges alakját. Ha alakját a terhelésre csak kis mértékben változtatja, az még megengedhető hibahatár a készülő építmény szempontjából vizsgálva. A zsaluzat és az állványzat megtervezése mindig egy időpontban történik, mert a kettő szorosan összefügg egymással.

Hogyan osztályozzuk a zsalukat?

A zsalukat többféle anyagból lehet készíteni. Fából, alumíniumból, betonból, esetenként földből vagy különleges anyagokból.

A zsaluzat osztályozható szerkezeti kialakítás szempontjából is. Ennél a csoportnál előfordul rögzített vagy mozgatható zsaluzat, esetleg különleges szerkezeti elemet betöltő vagy előregyártott sablonos kialakítású zsaluzat.

Ha a teherviselést vesszük figyelembe, ebbe a kategóriába tartoznak az önhordó zsaluk, a felfüggesztett zsaluk.

Utolsó osztályozási szempont lehet az, hogy ha kész az építmény, ahova felhasználtuk a zsalut, akkor az visszanyerhető-e, és így újra fel lehet-e használni? Ellenkező esetben véglegesen marad a kész építmény szerkezeti elemeként, anyaguk elvész.

Mit érdemes tudni a zsalu faanyagról?

A zsaluzatokat évszázadokon keresztül csak fából készítették, ácsok segítségével. A hagyományos, egyedi kialakítású zsaluzatok készülnek sok faanyagból. Ez lehet deszka, palló, léc. A zsaluzat összeállítása rendkívül hosszú folyamat. Előállításukhoz legtöbb esetben gyalulatlan, ám a betonnal érintkező felületén vakolt vagy gyalult faanyagot használunk. Ezeket az építmény elkészülte után elbontják, eredeti elemeire szedik. Miért? Mert a faanyag részben vagy egészben olyan jó állapotú, hogy azok ismét felhasználhatóak. De persze mindenki tud ellenpéldát is, amikor házilag készül otthon a betonjárda, és a rosszul megválasztott faanyagot nem sikerül kiaknázni a 2 betonozott tömb közül.

Az újra felhasználhatóságnak is vannak határai, általában háromszor, esetleg négyszer történik meg. Ez az építőipari mércével mérve alacsony szám, gazdaságosnak nem mondható. Ezért alakították ki a rendszerzsaluzatokat, ezek felhasználása már sokkal inkább gazdaságos.

Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://tetofutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ : https://tetofutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay