Blog

A zsalu faanyag

2019.10.18 09:29

Ismét kicsit bővítjük a fából készült alapanyagok terén az ismereteinket, ezúttal a zsalu faanyaggal. Miből készülnek a zsaluzatok? Mikor használhatjuk fel őket? Van valamilyen rendszer, ami alapján csoportokra bonthatók, esetleg a felhasználásuk szerint? Ezekre a kérdésekre is megkeressük a válaszokat mai bejegyzésünk alkalmával.

 

A korszerű zsaluzási anyagok elterjedése mellett még igen népszerűek a hagyományos zsaluzatok. Ezeket leginkább kisebb kiterjedésű, egyedi alakzatú beton, illetve vasbeton szerkezetek megépítéséhez használják.

Mit nevezünk zsaluzatnak?

A zsaluzatot más néven mintadeszkázatnak nevezzük. Fő feladata, hogy támassza az építkezés során az egyes szerkezeteket, hogy azok alakzatát megtartsák: kőnek, téglának, betonnak, vasbetonnak. Ha a zsaluzatot helyesen, a terhelést jól elbíróan építik fel, az befolyásolja az építmény végleges alakját. Ha alakját a terhelésre csak kis mértékben változtatja, az még megengedhető hibahatár a készülő építmény szempontjából vizsgálva. A zsaluzat és az állványzat megtervezése mindig egy időpontban történik, mert a kettő szorosan összefügg egymással.

Hogyan osztályozzuk a zsalukat?

A zsalukat többféle anyagból lehet készíteni. Fából, alumíniumból, betonból, esetenként földből vagy különleges anyagokból.

A zsaluzat osztályozható szerkezeti kialakítás szempontjából is. Ennél a csoportnál előfordul rögzített vagy mozgatható zsaluzat, esetleg különleges szerkezeti elemet betöltő vagy előregyártott sablonos kialakítású zsaluzat.

Ha a teherviselést vesszük figyelembe, ebbe a kategóriába tartoznak az önhordó zsaluk, a felfüggesztett zsaluk.

Utolsó osztályozási szempont lehet az, hogy ha kész az építmény, ahova felhasználtuk a zsalut, akkor az visszanyerhető-e, és így újra fel lehet-e használni? Ellenkező esetben véglegesen marad a kész építmény szerkezeti elemeként, anyaguk elvész.

Mit érdemes tudni a zsalu faanyagról?

A zsaluzatokat évszázadokon keresztül csak fából készítették, ácsok segítségével. A hagyományos, egyedi kialakítású zsaluzatok készülnek sok faanyagból. Ez lehet deszka, palló, léc. A zsaluzat összeállítása rendkívül hosszú folyamat. Előállításukhoz legtöbb esetben gyalulatlan, ám a betonnal érintkező felületén vakolt vagy gyalult faanyagot használunk. Ezeket az építmény elkészülte után elbontják, eredeti elemeire szedik. Miért? Mert a faanyag részben vagy egészben olyan jó állapotú, hogy azok ismét felhasználhatóak. De persze mindenki tud ellenpéldát is, amikor házilag készül otthon a betonjárda, és a rosszul megválasztott faanyagot nem sikerül kiaknázni a 2 betonozott tömb közül.

Az újra felhasználhatóságnak is vannak határai, általában háromszor, esetleg négyszer történik meg. Ez az építőipari mércével mérve alacsony szám, gazdaságosnak nem mondható. Ezért alakították ki a rendszerzsaluzatokat, ezek felhasználása már sokkal inkább gazdaságos.

 

Vásárold meg összes termékünket egy helyen: www.kaplarfatelep.hu

 

rólunk mondták
Nagyon szépen köszönöm a gyors és udvarias házhoz szállítást a remek áruval.Bár csak mindenki az országban ilyen lelkiismeretesen dolgozna mint önök! Tisztelettel Üdv! Berentei Péter
Köszönjük a rendelt tételek SoS kiszállítását, nagyot mentett rajtunk! Horváth Balázs
Remek csapat. Korrekt ügyintézés,kiváló kommunikáció. A megrendelt termék pontosan akkor érkezett amikorra ígérték. Csak ajánlani tudomBognár Barnabás
Maximálisan elégedett vagyok a gyors és nagyon pontos kiszállítással! Abszolút korrekt a cég. A tájékoztatás teljeskörű, a szállító sofőr, kedves és udvarias volt . 5 csillagból 6 jár! Több ilyen korrekt cég kellene. Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszönettel: L. Ervin
Az egyeztetett időpontban pontosan érkeztek. Korrekt cég. Elégedett vagyok velük.Legközelebb is tőlük rendelek.Abán József
Segítőkész, gyors, megbízható cég! Csak ajánlani tudom. Köszönöm szépen!Veszelik Evelin

Házhozszállítás 
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Házhozszállítás 
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.